Coolblue 728x90

010 vs. 020. Wat zaken uitgelicht

Sinds jaar en dag woedt er een strijd tussen de beide steden: Amsterdam en Rotterdam. Amsterdam gaan prat op de historische binnenstad, terwijl Rotterdammers hun eigen werkmentaliteit prijzen. Wat is er allemaal van waar en wat valt er nog meer over te zeggen? Hieronder licht ik wat interessante feitjes en tegenstelling uit, waarvan ik er mettertijd meer zal toevoegen.

Rotterdam arbeidersstad
De reputatie is alom bekend, maar berust deze ook op waarheid? Uiteraard hebben we hier een hoop arbeiders, maar er lopen toch ook mannen in pak over het Weena? En loop een keer door het Nieuwe Werk en je zal geen havenarbeider zien. Welnu, kunnen we nog wat objectief licht laten schijnen op deze (Rotterdamse) zaak?
Jazeker: het blijkt inderdaad zo te zijn! Neem bijvoorbeeld het percentage hoogopgeleiden in relatie tot Amsterdam: 23% t.o.v. 37%. Of de werkloosheid, toch ook een indicatie van het gehalte ‘arbeidersstad’: 7% voor Rotterdam, tegenover 5% voor Amsterdam. Maar is dit dan 1-0 voor Amsterdam? Wat mij betreft niet! Ik woon persoonlijk liever tussen de authentieke arbeiders!

Authenticiteit
Om daar nog even verder op in te haken: Amsterdam zit (inmiddels) vol met hoogopgeleide import.  Prima hoor, maar dat komt de authenticiteit natuurlijk niet ten goede (iets waar je de oude Amsterdammer nog weleens over hoort klagen). Dat heb je in Rotterdam aanzienlijk minder. Natuurlijk zijn die hoogopgeleiden goed voor de economie, maar geld is niet het enige toch!?Hiermee hangt ook het volgende samen: toerisme. Ook hier geldt weer dat veel toerisme natuurlijk geld in het laatje brengt (Amsterdam verdient 10 keer zoveel aan toerisme als Rotterdam). Maar dit gaat wel ten koste van de authenticiteit van de stad. Natuurlijk, Rotterdam kan best wat meer toeristen gebruiken, hoewel het al in de lift zit. Maar zo erg als Amsterdam komt een stad toch feitelijk niet ten goede? Loop eens over het Rokin in Amsterdam en je weet genoeg zou ik zeggen.

Gebouwen
Volgende week neem ik de architectuur van beide steden onder handen. Hier alvast een interessante en misschien een wat ontnuchterende kijktip!

2 reacties op “010 vs. 020. Wat zaken uitgelicht

  1. Stop nou toch eens met die eeuwige vijandigheid…
    Rotterdammers vinden het in Rottedam het leukst (anders wonen ze er niet denk ik) en Amsterdammers vinden het in Amsterdam het leukst. Prima toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *