Coolblue 728x90

De Rotterdamse bijbaan

Veel studenten werken naast hun studie. Of ze nou in Rotterdam studeren of niet. Maar dat de Rotterdammer zijn mouwen opstroopt en zijn schouders ergens onder zet, mag geen verrassing heten. Wat doet de Rotterdamse student om naast zijn (of haar) studie aan de kost te komen? Wat is de ideale bijbaan?

Een rondvraag onder 50 studenten (HBO en WO) leverde aardig wat bijbanen op. De groep zat iets boven het landelijk gemiddelde waar 50 procent van de studenten een bijbaan heeft, in deze groep van studenten hadden er 32 een bijbaan. Hoewel we de grootste haven van Europa hebben, is het aantal studenten met een technische bijbaan laag. Ergens natuurlijk ook niet zo vreemd aangezien de EUR en HRO vooral economische (en bedrijfskundige) studies aanbieden.

mouwen

De meeste studenten lijken toch nog steeds voor de horeca te kiezen om bij te verdienen. Café en restaurant zijn populair maar ook de uitzendhoreca is populair waarbij je steeds op een andere locatie ingezet wordt, bijvoorbeeld op evenementen en feestjes. 17 van 50 studenten hadden een dergelijke bijbaan en met veel plezier.

Een zeer klein deel van 2 studenten gaven aan indirect bij de Rotterdamse haven een bijbaan te hebben en dan als koerier. Niemand werkte echt in de haven. Een populairdere bijbaan onder de Rotterdamse studenten was het meewerken op telefonische helpdesks. In totaal waren er 8 die dit soort werk deden. Overigens was deze groep een stuk minder positief over hun werk dan de studenten die in horeca werkten.

Maar er zijn ook studenten die ondernemen. Dit lijkt steeds vaker het geval te zijn, ook in andere steden. De student kan veel vanaf zijn eigen PC op laptop regelen en vanuit de kamer. In Rotterdam zitten heel wat ondernemende studenten. En allemaal ondernemen ze online met relatief lage investeringskosten. 6 van de 60 gaven aan ondernemer te zijn en zo naast hun studie aan de kost te komen. Dit is ruim 10 procent en maakt de Rotterdamse student erg ondernemend. “Nu die onderneming nog uitbouwen en doorzetten na de studie. Dat is althans wel de ambitie”

Op zoek naar een bijbaan in Rotterdam? Bekijk de verschillende vacaturesites. Randstad is een grotere speler, de kleintjes kunnen meer in niches zitten en ook zeker interessante bijbanen aanbieden.

1 reactie op “De Rotterdamse bijbaan

  1. Ook hier een student in de horeca maar ik baal er wel van. Had liever een bijbaan die dichter bij mijn studie lag. Horeca verdient slecht en gekke werktijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *